Žralok na dalším místě v Chorvatsku! Je životu nebezpečný!

Žralok mako

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. června 2019 13:04 | Aktualizováno: 18. června 2019 23:53

Před několika dny vyděsily turisty plánující dovolenou v Chorvatsku záběry žraloků, kteří se objevili hned na několika místech. Nyní byl tento predátor spatřen u další turisty oblíbené destinace. Jestli jde o třetího žraloka nebo o jednoho z dříve pozorovaných zatím nikdo neví.

U chorvatských břehů byl nejprve spatřen žralok mako, který se pohyboval poblíž města Makarska. Tento žralok je považován za nebezpečného a člověka může i zabít, většinou je ale neškodný. Přesto bylo zaznamenáno několik případů, kdy žralok bez příčiny zaútočil na člověka. Jeden byl dokonce smrtelný.

Při chorvatském pobřeží se ale žraloků nachází víc. Další byl spatřen v obci Grebaštica nedaleko Šibeniku. A tentokrát se odvážil připlout až přímo ke břehu, což se přitom běžně nestává. Žraloci se většinou drží v hlubších a vzdálenějších vodách. Navíc není dodnes přesně jasné, o který druh žraloka se jedná a jestli může být lidem nebezpečný.

Nově hlásí média další pozorování žraloka. Tentokrát se objevil u ostrova Korčula, kde ho viděli místní turisté. Mělo se jednat o žraloka mako, není ale jasné, jestli jde o toho stejného jako v prvním případě. Není vyloučeno, že jde o úplně jiného jedince.

Turisté by proto letos měli být opatrní a pokud na žraloka v moři náhodou narazí, neprovokovat ho. Odborníci radí si jich nevšímat, většina žraloků o lidi nemá zájem a obeplují je, pokud je neprovokují.

Témata: žraloci Chorvatsko