Případ, který otřásl světem! 17leté dívce nepovolili eutanázii, zabila se brutálním způsobem!

Noa Pothovenová 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. června 2019 21:39

Holanďanka Noa Pothovenová (†17) nezažila dobrý život. Proto se jej rozhodla legálně ukončit prostřednictvím eutanázie. To jí však lékaři nepovolili, a tak se mladá dívka rozhodla k sebevraždě zvláště drastickým způsobem.

Jejímu rozhodnutí se nelze příliš divit. Život neměla lehký. V jejích 11 letech se poprvé stala obětí sexuálního útoku na školní párty. O tři roky později se už stala obětí znásilnění dvěma muži.

Svým rodičům o tom neřekla, protože se styděla. Se svými hrůznými zážitky se nakonec rozhodla svěřit papíru. Její kniha „ Vítězství nebo učení“ byla velmi oceňována.

Ani to jí však nepřineslo štěstí. Dívka, která se popisovala jako „bojovnice s duševní nemocí“ stále trpěla značnými depresemi a úzkostmi. „„Dýchám, ale nežiji,“ řekla loni v prosinci v rozhovoru s novinářem Paulem Bolwerkem pro server Gelderlander.

Minulý rok se proto rozhodla zažádat o eutanazii, kterou je v Holandsku legální od 12 let. Zahraniční média v reportáži o její smrti reportovali, že jí skutečně postoupila, to však nebyla pravda a později to mnohá – např. server Euronews – opravila. 

Lékaři nedali Noe svolení, protože neměla souhlas rodičů. „Myslí si, že jsem moc mladá na to zemřít. Myslí si, že bych se měla trauma pokusit vyléčit, můj mozek prý na to musí být plně vyvinutý. Ale to trvá do 21 let. Jsem zničená, tak dlouho čekat nemůžu. Na léčení jsem chodila, dál už ale nemůžu,“ sdělila Noa webu Gelderlander.

Dívka se tak rozhodla postoupit vlastní verzi eutanazie. Přestala pít a jíst. „ Půjdu přímo k věci: během maximálně 10 dní zemřu,“ napsala na svůj instagramový účet s tím, že se cítí „vyčerpaná“ a že její utrpení je „ neúnosné“. „Nepište mi, prosím, že to není dobře. Je to mé rozhodnutí a je konečné. Láska v tomto případě znamená nechat mě jít,“ poprosila Noa své fanoušky a přátele.

Minulou neděli ztrápená dívka nakonec zemřela na dehydrataci za souhlasu rodičů, kteří zamítli, aby jí lékaři dodali látky potřebné k životu. Její případ vzbudil velkou pozornost médií. Vyjádřil se k němu i papež František. „Eutanazie a asistovaná sebevražda jsou prohrou pro všechny. Naším posláním je nikdy neopustit ty, kteří trpí, nikdy se nevzdávat a péčí a láskou v nich znovu probudit naději,“ napsal.

V roce 2017 se v Nizozemsku rozhodlo zemřít prostřednictvím eutanazie okolo 6 585 lidí. To je asi 4,4% z celkového počtu 150 000 registrovaných smrtí v zemi. Aktivní eutanazie je kromě Holandska legální v Belgii, Lucembursku a Kanadě. Některé státy USA, Německo či Švýcarsko umožňují pasivní eutonazii.  V ČR praxe není legální a je posuzována jako vražda.

Témata: Noa Pothovenová sebevražda