Zimní počasí se projeví mrazem i sněžením. Platí dvě výstrahy

Zima, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

18. dubna 2024 13:23

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Meteorologové zmínili, že na české území proudí studený vzduch od severu, takže v noci na pátek budou nejnižší teploty klesat k -2 °C, ve východní polovině území až k -4 °C. "Na většině území se očekává mráz, který může poškodit vegetaci, zejména ovocné stromy nebo vzešlou zeleninu. Po přechodně teplejší sobotní noci, očekáváme další mrazivé noci v neděli a v pondělí," uvedli na sociální síti X.

Výstraha před mrazem ve vegetačním období bude platit od půlnoci do pátečních 7 hodin ráno a týká se celého území republiky s výjimkou Prahy, Ústeckého a části Středočeského kraje.

V pátek a sobotu bude zároveň přes Německo a Polsko postupovat tlaková níže, která přinese novou sněhovou pokrývku na české území, zejména pak na hory do poloh nad 800 metrů nad mořem. V celkovém úhrnu napadne 15 až 40 centimetrů sněhu.

"Sněžit začne v pátek v ranních hodinách, nejvíce sněhu, v maximu až 25 cm, napadne do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy a hor na severu území. Během sobotního dopoledne přejde sněžení do sněhových přeháněk, které budou v horských oblastech intenzivnější, napadne dalších 10 až 20 cm, nejvíce na severním návětří pohraničních hor. Sněhové přeháňky budou slábnout a ustávat v sobotu večer a v noci na neděli," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ