Tajemná žena v pozadí Zemana! Kdo je Ivana Zemanová?

Ivana Zemanová

Autor: ČTK, stars24.cz

21. ledna 2018 10:17

První dáma ČR Ivana Zemanová se se svým mužem údajně seznámila poté, co si v roce 1990 veřejně postěžoval, že nemá žádnou sekretářku. Studium romanistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně přerušila, i když už pracovala na diplomové práci, a začala pro něj pracovat.

Ivana Zemanová je česko-slovenského původu. Její otec, Slovák Pavel Bednarčík, byl politickým vězněm. Za rozvedeného a o dvě desítky let staršího Zemana se provdala v roce 1993. Mají spolu dceru Kateřinu (24). Zeman má z prvního manželství ještě syna Davida (narozen 1972), který je lékařem-neurologem.

Zemanová je známa tím, že se příliš nedere do popředí. Už v době, kdy byla manželkou předsedy Sněmovny a poté premiéra, si střežila své soukromí a na veřejnosti se po boku Zemana objevovala zřídka.

V minulé prezidentské kampani se odmítla angažovat. Důvodem bylo zklamání z voleb v roce 2003 (na protest proti nezvolení Zemana prezidentem vystoupila z ČSSD) či špatná zkušenost s médii. V předvolební kampani ji proto zastoupila dcera Kateřina, která nyní studuje v Londýně antropologii. Do zahraničí byla podle tisku "uklizena" poté, co se o ni začal zajímat bulvár.

Od března 2013, kdy se Zemanová stala první dámou, se věnuje zejména charitě. Prostřednictvím svého fondu pomáhá například ohroženým dětem, seniorům či lidem bez domova. Na charitu míří rovněž výnosy z reprezentačních plesů, které prezidentský pár pořádá. Zemanův fond oproti tomu pomáhá Klokánkům.

První dáma se zajímá i o roli žen v armádě či o propagaci sebeobrany. V roce 2015 například navštívila české vojačky sloužící v Afghánistánu, s nimiž pohovořila o stresu, odloučení od rodin i o životě ve službě. Sama si udělala zbrojní pas.

V rámci oficiální návštěvy Libereckého kraje se loni setkala v rýnovické věznici s doživotně odsouzeným dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem. "Setkala se tam s dalšími vězni, to znamená nejenom s panem Kajínkem," komentoval to prezident. Kajínek byl v květnu hlavou státu omilostněn po 23 letech strávených ve vězení.

Loni už Zemanová na podporu svého muže vystupovala aktivněji, stala se šéfkou jeho petičního týmu pro sběr podpisů. "Já zastávám ten názor, že žena by měla následovat svého muže a měla by ho podporovat," řekla tehdy. Zároveň vyjádřila přesvědčení, že se Zeman ve funkci hlavy státu chová zodpovědně, jde mu o prosperitu země a je ochoten říkat i nepopulární věci.

Jak se dříve první dáma vyjádřila, z dosavadních manželek českých prezidentů se jí nejvíce zamlouvá způsob, jakým se tohoto postavení zhostila Livia Klausová.

Témata: Ivana Zemanová