Počasí: Bude ještě padat sníh? Meteorologové přišli s předpovědí

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

22. dubna 2024 9:49

V Česku během uplynulého víkendu vydatně sněžilo, zejména na horách. Nadílku zatím nelze vyloučit ani během tohoto týdne. Na Moravě by v polovině týdne mohlo spadnout až 15 centimetrů nového sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Meteorologové uvedli, že během noci na středu a během středy bude ovlivňovat počasí ve východní polovině republiky teplotní rozhraní způsobené prohlubující se tlakovou níží, která bude postupovat takřka přesně od jihu na sever. "Tato níže přinese nad naše území velké množství srážek a potenciálně i silné sněžení," napsali na sociální síti X.

Zatím však panuje nejistota ohledně přesné trajektorie tlakové níže a přesné polohy teplotního rozhraní, které určí, kde bude pršet a kde už bude naopak sněžit. Podle ústavu je nicméně nemalá šance, že ve vyšších polohách na Vysočině a východní i severní Moravě bude padat sníh.

"Přesné modelové odhady se liší, ale vyloučeny nejsou ani úhrny kolem 15 cm za období přibližně 12 hodin. V horských oblastech na návětrné straně Jeseníků, Orlických hor a možná i Krkonoš by to mohlo být i dvakrát tolik," sdělili meteorologové. 

Ústav upozornil, že komplikace například v dopravě mohou být velké. "Zatím je situace nejistá, ale potenciál komplikací není zanedbatelný i s ohledem na to, že případný sníh bude mokrý a těžký. Načasování do ranních hodin také může výrazně potrápit řidiče," dodal ČHMÚ s tím, že bude situaci dále upřesňovat. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ