Mrazivé počasí v noci ještě pár dní přetrvá, varovali meteorologové

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

22. dubna 2024 12:07

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

V noci na úterý poklesne teplota pod nulu na většině území kromě jihu a jihovýchodu Moravy, přičemž mrazy mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu, uvedli meteorologové na sociální síti X. 

U stromů lze použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik či orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot, nebo dýmování, respektive zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti dřevin. Zeleninu a nízké rostliny je možné zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů.

Noc na středu bude mrazivá jen na Karlovarsku. Na většinu území se mrazy pravděpodobně vrátí v noci na čtvrtek, popřípadě na pátek, upozornil ústav. Ve středu navíc může přechodně sněžit i ve středních a nižších polohách. "Ve východní polovině území se nedá vyloučit sněžení silnější intenzity i s tvorbou sněhové pokrývky," dodali meteorologové.

Témata: Počasí Zima mráz ČHMÚ