Medvědice zaútočila na Slovensku na člověka. Skončil v nemocnici

Medvěd, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

22. dubna 2024 15:21

Na Slovensku došlo během víkendu k dalšímu útoku medvěda na člověka. Čtyřiatřicetiletý muž musel být ošetřen v žilinské nemocnici, posléze byl propuštěn do domácího léčení. Jde o jedenáctý útok během posledních několika týdnů. 

Muže napadla medvědice v neděli na turistické cestě v chráněné krajinné oblasti Kysuce, konkrétně ho kousla do obou dolních končetin. Pacient si poranil záda a musel být ošetřen v žilinské nemocnici, odkud byl propuštěn do domácího léčení. 

Starostka obce Povina kontaktovala zásahový tým pro medvěda hnědého, který následně provedl prohlídku místa incidentu. To se nachází přímo na turistické cestě po hřebeni v blízkosti přírodní rezervace Ľadonhora.

"V současnosti je na hřebeni sněhová pokrývka, ve které byly zaznamenány kromě pobytových znaků medvědice i stopy minimálně jednoho mláděte. Vodící medvědice představu pro člověka při blízkém a náhodném setkání na krátkou vzdálenost z důvodu ochrany mláďat vysokou míru rizika útoku," uvedli ochranáři podle TASR. 

Za uplynulý měsíc jde na Slovensku už o jedenáctý útok medvěda na člověka. Incidenty si vyžádaly jedenáct zraněných osob. Ochranáři vyzvali turisty, aby na územích, kde se šelmy vyskytují, byli opatrní. 

Témata: Medvědi Slovensko