Formule 1 se vrátila do Číny. Verstappen má pole position, Hamilton selhal

Trojice Norris, Hamilton, Verstappen

Autor: Pavel Krejčí

20. dubna 2024 11:53

Kvalifikaci na GP Číny ovládly vozy Red Bull v pořadí Max Verstappen - Sergio Pérez. Třetí skončil Fernando Alonso. Lewis Hamilton odstartuje v neděli až jako osmnáctý.

V prvním kvalifikačním segmentu zvolil zajímavý přístup Carlos Sainz, Španěl zajel svůj první měřený pokus na střední směsi pneumatik, dosažený čas však nebyl nikterak oslnivý a Sainz musel přezout na nejměkčí sadu. Zároveň došlo k incidentu mezi Albonem a Pérezem. Pilot Williamsu zdržel v rychlém kole svého mexického soupeře, který kvůli tomu vyjel z trati a přišel tak o měřený pokus. Situaci začali chvíli poté vyšetřovat sportovní komisaři.

Do Q2 nepostoupili Zhou, Magnussen, Hamilton, Cunoda a a Sargeant. Zvláště pro sedminásobného mistra světa jde po druhém místě ve sprintu o drsné vystřízlivění.

První pokus v Q2 hrubě nevyšel Carlosi Sainzovi. Pilot Ferrari nezvládl svůj vůz a v poslední zatáčce vyjel do štěrku. Následně se roztočil a kolidoval s bariérou - byly vyvěšeny červené vlajky. K Sainzově štěstí se však i s poškozeným vozem dokázal dostat do boxů, načež jej mechanici během červených vlajek opravili. Rodák z Madridu si tak především díky jejich práci zajistil bezproblémový postup do Q3.

To už nelze říct o Strollovi, Ricciardovi, Oconovi, Albonovi a Gaslym. 

První pokus v Q3 vyšel nejlépe Verstappenovi, překvapilo druhé místo Alonsa, třetí byl Pérez. Naopak neoslnilo Ferrari, rudým vozům patřila před závěrečnými pokusy šestá a sedmá příčka se ztrátou sedmi desetin na Verstappena. Poslední rychlá kola už příliš změn nenabídla. Kvalifikaci vyhrál Verstappen před Pérezem a Alonsem. 

Témata: Formule 1 Max Verstappen (jezdec F1)