Karel Gott (†80): Tajemství potupné prohry s Harapesem!

Karel Gott 7

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. prosince 2019 11:55

Popularita Karla Gotta mezi lidmi byla odjakživa tak velká, že jeho prohru v jakékoliv anketě nikdo nikdy neočekával. Třeba Vlastimilu Harapesovi se to ale podařilo. Jak dosáhl vítězství nad Mistrem?

Ankety popularity byly pro Karla Gotta (†80) odjakživa jako stvořené, stačí vzpomenout jeho neuvěřitelných 42 vítězství v anketě Zlatý slavík nebo 31 prvenství v ceně TýTý. Působí to skoro dojmem, že Mistr během kariéry snad nikdo neprohrál, ale pravdou je, že i jeho to potkalo.

Pamětníci si možná vzpomenou, že ceně TýTý předcházela v 80. letech, tedy ještě za minulého režimu, Televizní rolnička. Jak správně uvádějí jeho webové stránky, Gott v ní dosáhl v letech 1986 až 1988 třikrát za sebou absolutního vítězství. Rok před prvním triumfem mu ale prvenství uzmul někdo, od koho bychom to nejspíš nečekali.

„Dřív byla Zlatá rolnička v televizi, kde jsem zvítězil. Za mnou byl Karel Gott,“ prozradil po více než 30 letech na vlnách Českého rozhlasu tanečník Vlastimil Harapes. O jeho absolutním prvenství v ročníku 1985 hovoří i Česká divadelní encyklopedie.

Televizní rolničce odzvonilo s pádem komunistického režimu a od roku 1992 ji nahradila Týtý, která už je rovněž historií. Zrcadla se naposledy předávala na jaře 2015 za předcházející rok. Zklamáním bylo pro Gotta i přerušení ankety Zlatý slavík, která prozatím skončila rokem 2017.

Témata: Karel Gott Vlastimil Harapes Český slavík